Avem un preşedinte. Cum îl suspendăm?

Mă laud. Am prevăzut întocmai ce va exista în argumentaţia de suspendare a preşedintelui, imediat ce a fost anunţată intenţia. Ştiam că PSD va uita de “tăinurirea” bileţelului şi va produce în schimb un document masiv, un ghiveci care să conţină cât mai multe acuzaţii, mai precis tot ce i s-a putut reproşa lui Traian Băsescu încă de la începutul mandatului. Un material care să poată fi uşor vândut publicului şi presei, pentru că asta e miza de fapt. Singura problemă este că materialul e menit să aibă o valoare juridică, căci faptele grave de încălcare a constituţiei reprezintă singurul motiv pentru declanşarea procedurii de suspendare. Or aici lucrurile stau mai prost pentru autori, aşa cum am să arăt în acest articol. Continue reading Avem un preşedinte. Cum îl suspendăm?

Scene de western in est

Scena politica romaneasca din zilele astea seamana mult cu una dintr-o parodie in care sefii mai multor bande rivale se tot ameninta intre ei cu pistoalele dar nici unul nu indrazneste sa traga. Un fel de anti-western ilar (normal, suntem in est! imi veti spune) in care cel care va trage primul va avea soarta lui Doc (cel din desenul animat ! ) cand incearca sa impuste iepurele. Continue reading Scene de western in est

Alegerile Europene Uninominale (conform unui papagal insistent)

Dl. Geoană. Despre el e vorba. Căci dl Geoană nu s-a mulţumit să vorbească ieri despre “votul uninominal” pentru parlamentul naţional; “dacă tot am deschis această discuţie,” a adăugat şeful PSD, “credem că este imperios necesar să modificăm şi legea privind alegerile pentru Parlamentul European“. În fine, a mai spus cu maximă seriozitate dl Geoană, “de ce nu profităm de alegerile pentru Parlamentul Eurpean pentru a introduce şi în alegerile pentru euro-parlamentarii români un sistem de vot uninominal?” Din păcate pentru o întrebare formulată atât de retoric, există mai multe explicaţii foarte simple.

Continue reading Alegerile Europene Uninominale (conform unui papagal insistent)

Bilete de papagal. Mircea Geoană

Mircea GeoanaCe să fac, dacă omul persistă?

Scriam acum câteva zile despre declaraţiile şefului PSD de la emisiunea Pro Vest. Dl Geoană a făcut acolo o pledoarie serioasă pentru un sistem de vot mixt, o formulă cu componentă uninominală dar ponderată: “haideţi să vedem care sunt riscurile şi avantajele sistemului, să venim cu un sistem de vot uninominal ponderat, ca să nu avem numai personaje foarte colorate.” Cu ocazia respectivă dl Geoană îşi uita ce spusese în urmă cu trei zile. Continue reading Bilete de papagal. Mircea Geoană

Despre legea "anti-migraţie"

Un pic de istorie, căci mă ocup de legea asta de când era doar un proiect, pe vremea PSD, o lege cerută foarte insistent de o bună parte a societăţii civile. Mai precis încă de atunci am arătat că, fiind o lege partitocratică prin natura ei, ea reprezintă un pas hotărât înapoi, nu înainte. E o greşeală, nu o soluţie.
Continue reading Despre legea "anti-migraţie"

Legea referendumului, conform unui parlament iresponsabil (continuare)

Continuarea asta a mea este în logica instituţionalo-partitocratică ce trece la noi sub numele abuziv de parlamentarism. Nu doar că avem două camere parlamentare gemene, îngemănare care asigură rolul, perfect democratic şi fundamental, de stereofonie. Dar ambele camere sunt supuse aceleiaşi regim partitocratic, care face ca deciziile să nu fie luate de 332 de deputaţi respectiv 137 de senatori, ci de câteva conduceri de partid. Din pricina asta orice prostie decisă, pe cine ştie ce motive, de aceste partide, este reprodusă cu sfinţenie şi fără jenă în ambele camere parlamentare. Legea referendumului e doar unul din exemple.
Continue reading Legea referendumului, conform unui parlament iresponsabil (continuare)

Despre consecventa si coerenta in discursul politic (2)

Cateva comentarii la articolul meu precedent cu acelasi titlu mi-au reprosat ca nu pastrez “echidistanta” fiindca nu am scris (mai) nimic despre PD. Care PD a trecut cu nonsalanta de la socialistii europeni la populari si iata ca isi propune (prin vocea vicelui Cezar Preda) sa devina cel mai mare partid de dreapta din Romania. Daca refuz orice abordare de tip “spune-mi cum gandesti ca sa-ti spun de partea cui esti” – extrem de nociva in orice dezbatere de idei –, cred in schimb ca argumentul merita dezbatut.
Continue reading Despre consecventa si coerenta in discursul politic (2)