Noi scene de western in est

In finalul epsiodului trecut descriam scena unui western autohton in care prinicpalii nostri actori politici se ameninta reciproc cu armele (mai mult sau mai putin constitutionale), fiecare sperand ca celalalt va trage primul. A trecut iata deja o luna de atunci si personajele par sa repete scena la nesfarsit. La inceput a fost destul de amuzant, dar cu cat trece vremea spectacolul devine din ce in ce mai greu de suportat pentru spectatorii care suntem. S-a mai intamplat totusi ceva nou ? Sa vedem : Continue reading Noi scene de western in est

Criza politică se învârteşte în cerc. Logic

Spune ştirea de ultimă oră:

Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a cerut, din nou, premierului Calin Popescu Tariceanu, sa prezinte in Parlament un guvern restructurat. El a anuntat ca partidul sau nu va face intelegeri sau parteneriate pentru a sprijini Executivul.

“Vom sustine un nou Guvern in functie de capacitatea acestuia de a rezolva criza”

Sună frumos. Însă criza în speţă e pricinuită de faptul că Guvernul (mai precis premierul Tăriceanu; căci aşa pune el însuşi problema) nu mai prea are susţinere. Nici obsedantul preşedinte Băsescu şi nici chiar PD nu au legătură cu asta. “Alianţa” muribundă nu avea oricum majoritate parlamentară. Cu alte cuvinte, purtătorul de cuvânt al PSD spune că partidul său condiţionează un anumit gest de realizarea unei situaţii care e condiţionată de gestul cu pricina.

Primii paşi pe loc pentru votul uninominal

Primii paşi pentru votul uninominal anunţă vesel un articol din Evenimentul Zilei. Mai precis, Asociaţia Pro Democraţia a reuşit să-i adune în jurul unei mese pe reprezentanţii a trei partide (PSD, PD şi PNL) pentru a-i convinge să discute măcar despre introducerea votului uninominal. Ştiu, e o scenă exemplară din comedia absurdă care se joacă de ani de zile pe scena noastră politică. Vorbim aici de oameni care au discutat deja ore întregi despre votul uninominal. Ore întregi de tocşouri, interviuri şi conferinţe de presă. Între ei n-au ajuns încă să discute; se pare că e un exerciţiu dificil, riscă să eşueze în fapte. Însă riscul e destul de mic.
Continue reading Primii paşi pe loc pentru votul uninominal

Razboiul declaratiilor PSD.

Comisarul Franco Frattini a venit pe nepusa masa in Romania si a laudat-o pe Monica Macovei. Tocmai in momentul cand PSD si majoritatea parlamentara pe care o detine ii cereau demisia. In fata acestei situatii suparatoare liderii PSD au reactionat cu promptitudinea lor obisnuita :

Mai intai a vorbit Mircea Geoana care a caracterizat sambata laudele pentru Monica Macovei ca fiind “normale pentru orice politician european la adresa unui ministru roman”, adaugand ca, ” [Frattini] face ceea ce ar face orice politician european intr-o relatie cu un ministru din Romania“.

In aceeasi zi Cristian Diaconescu si-a completat seful. Astfel am aflat ca :

Purtatorul de cuvint al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat simbata, la Constanta, ca declaratiile comisarului european Franco Frattini, prin care ii lauda pe ministrii Macovei si Blaga, reprezinta un amestec in politica interna din Romania, transmite corespondentul NewsIn. Liderul social-democrat ii cere premierului Tariceanu sa adopte o pozitie oficiala fata de afirmatiile comisarului european si considera ca declaratiile reprezinta “o atitudine neobisnuita pentru un functionar european si un amestec in politica interna a Romaniei“.

Ce-o fi crezand dl Frattini despre aceste declaratii normale si inacceptabile la adresa sa nu putem sti. Putem doar banui ca le citeste la fel de asiduu precum si scrisoarea dlui Voiculescu.

Săraca justiţie

Spuneam că ştiri esenţiale despre starea justiţiei în ţara asta trec neobservate. Asta este, avem o ţară cu presă “echidistantă”, imună la interesul public şi indiferentă faţă de adevăr. A trebuit să spună (sau, pentru cei care găsesc în asta pricină de critică, să ţipe) ministrul Monica Macovei în persoană ca să aflăm şi noi ce se întâmplă. Care e problema? Ei, o nimica toată. Doar că se încalcă legea la nivelul cel mai înalt.
Continue reading Săraca justiţie