Dl Chiuariu minte

 
Ei, ce mai poţi să mai adaugi, după ce reprezentantul României pretinde că sunt împotriva interesului naţional criticile care vin din partea societăţii civile, dar în acelaşi timp cere el însuşi, oficial, Comisiei să scoată pasaje laudative din raport? Mai nimic, decât faptul că ipochimenul mai este şi mincinos.

Da, am citit explicaţia cum că el n-ar fi ştiut de conţinutul raportului, şi de cererile respective; e un fel de “mi-a mâncat câinele tema” – să mă scuze pentru şcolarii care o folosesc, căci oricum sunt mai credibili decât ministrul Justiţiei, dl Chiuariu.

[Pasajul este din emisiunea “Fără frontiere”, difuzată de TVR1 în 27 iunie, o zi înaintea articolului din “Cotidianul”]

Pepenii lui Kishon şi mărirea pensiilor

Pepenii

E vară. Dl Fainon se duce în piaţă. Dl Fainon cumpără un pepene lunguieţ, îl aduce cu greu acasă. Dl Fainon şi soţia taie pepenele şi constată că e un fel de castravete, fad şi în general necomestibil. Dl Fainon se întoarce cu pepenele la piaţă, capătă un altul, rotund, frumos şi greu – pe care trebuie să-l plătească. Dl Fainon urneşte pepenele până acasă, îl taie împreună cu soţia, şi constată că e ca un burete, galben şi în general necomestibil. Continue reading Pepenii lui Kishon şi mărirea pensiilor

Cum trebuie schimbat sistemul de vot (III). Despre proportionalitate.

REZUMAT: În dezbaterea despre reforma sistemului electoral se susţine categoric principiul proporţionalităţii: procentul de voturi obţinute de un partid trebuie să fie egal cu cel de mandate. Analişti politici şi comentatori şi politicieni îl promovează aproape axiomatic, corectitudinea lui nefiind vreodată pusă la îndoială. În realitate un sistem proporţional de vot produce o putere disproporţionată a partidelor în parlament; dacă proporţionalitatea în sine este considerată corectă, atunci un astfel de sistem este, în consecinţă, profund incorect.
Continue reading Cum trebuie schimbat sistemul de vot (III). Despre proportionalitate.

Nu criticaţi! Guvernul lucrează!

“Opoziţia nu lasă Guvernul să lucreze”. Oldies but goldies, slogane nepieritoare; acesta era într-o vogă extraordinară pe la începutul anilor ’90. Ştiu că acum sună oarecum ciudat şi polemic, pe atunci era interpretat la modul cât se poate de literal: opoziţia, în sensul larg al termenului, trebuia măcar să tacă – dacă nu avea bunul simţ să aplaude acţiunile puterii. Cu una din minciunile mizerabile care continuă şi acum să otrăvească dezbaterea publică, se spunea că principiul democratic fundamental este că minoritatea se supune majorităţii. Iar pentru cazurile mai recalcitrante se aduceau minerii.
Continue reading Nu criticaţi! Guvernul lucrează!

Cum trebuie schimbat sistemul de vot (II). Observaţii despre sistemul APD

REZUMAT: Proiectul APD reprezintă un pas înainte faţă de cel actual, şi dacă ne referim strict la sistemul de vot. De asta nu poate fi nici o îndoială. Însă, în acelaşi timp, sistemul de vot de acolo face inacceptabil de multe şi de grave compromisuri tocmai cu cel pe care îşi propune să-l schimbe. Ni se propune un pahar pe jumătate plin, e mai bun decât unul gol. Dar e mai prost decât unul plin.
Continue reading Cum trebuie schimbat sistemul de vot (II). Observaţii despre sistemul APD

Sfidarea justiţiei

Nu ştiu dacă conceptul de “Contempt of Court” din sistemul de justiţie anglo-saxon există într-o formă sau alta în sistemul nostru juridic. Dar nu am absolut nici o îndoială că ar trebui să existe. Pe scurt, judecătorii au dreptul să impună sancţiuni justiţiabililor care încearcă, în mod evident, să împiedice cursul normal al unui proces. E o cale eficientă de a împiedica pe cineva să încerce să transforme un proces de justiţie într-o bătaie de joc.

Două exemple, cât se poate de proaspete, dar în nici un fel excepţionale. Primul, procesul “mătuşa Tamara” în care e judecat (şi) Adrian Năstase. Instanţa l-a amânat până în septembrie pentru că celălalt inculpat, Ioan Melinescu, are nevoie să-şi găsească un apărător. Printr-o coincidenţă uimitoare, dl Melinescu a rămas se pare fără avocat exact în debutul procesului. Sau poate, cine ştie, şi-a uitat complet de faptul că e judecat pentru corupţie (ceva atât de trivial în viaţa unui demnitar, nu?) încât a omis să-şi angajeze unul până acum. În celălalt exemplu, dl Iliescu nu s-a prezentat la Parchet pentru audieri, motivând că trebuie să fie în parlament la dezbaterea unei moţiuni. Numai că moţiunea se dezbate la Camera Deputaţilor, iar dl Iliescu e senator. Asta nu l-ar împiedica să participe, în calitate de vizitator, de dezbateri. Numai că nu poate justifica în nici un fel absenţa de la audieri.

Cum trebuie schimbat sistemul de vot (I). Reforma şi criteriile ei

REZUMAT: Votul uninominal a fost discutat timp de ani de zile, fără ca dezbaterea să depăşească nivelul susţinerii lui în teorie, şi abandonării lui în practică. Într-o dezbatere autentică, dacă analizăm motivele pentru această reformă şi calităţile pe care trebuie să le aibă, constatăm că principiile şi sistemul concret care pare a fi agreat de toată lumea, politică şi mediatică, are probleme destul de serioase.
Continue reading Cum trebuie schimbat sistemul de vot (I). Reforma şi criteriile ei

PSD renunţă la cenzura moţiunilor de cenzură?

Pachetul de legi privind cresterea pensiilor sustinut de PSD in Parlament prevede majorarea pensiilor cu o treime prin cresterea valorii punctului de pensie de la 31% la 45% din salariul mediu brut, dublarea indemnizatiilor pentru pensionarii din agricultura si cresterea pensiei minime garantate la 165 de lei. PSD mai sustine majorarea salariului minim pe economie la 500 de lei net si instituirea unor burse sociale pentru elevi si studenti, vizati fiind in special cei care provin din familii nevoiase.(NewsIn, preluat de Cotidianul)

Dezbaterea proiectului a fost însă blocată de preşedintele Camerei, printr-un subterfugiu procedural, ceea ce a stârnit furia social-democraţilor. Aceştia au ameninţat imediat cu o moţiune de cenzură; şi şi-au repetat ameninţarea duminică, iritaţi parcă de atenţia relativ minoră care s-a acordat mediatic şi politic unui asemenea anunţ. De data asta au fost mai categorici, moţiunea e deja scrisă, şi va fi depusă azi sau cel târziu mâine, dacă Guvernul va continua să tragă de timp în această chestiune. I s-a dat guvernului, cu alte cuvinte, un ultimatum.
Continue reading PSD renunţă la cenzura moţiunilor de cenzură?

Cum să ne complicăm viaţa politică cu moţiuni simple

Săptămâna asta va începe cu o rafală de moţiuni simple, din partea PD şi PSD; eveniment cu ocazia căruia e nevoie să explicăm câteva lucruri despre aceste instrumente în general, şi despre modul în care ele sunt folosite efectiv în parlamentul nostru.
Continue reading Cum să ne complicăm viaţa politică cu moţiuni simple