Funeralii nepatriarhale pentru patriarh

Patriarhul Teoctist a murit ieri, Dumnezeu să-l ierte. Înaltele feţe bisericeşti nu sunt de obicei subiectele “Inventarului…”, înaltele feţe politiceşti în schimb sunt. Biserica Ortodoxă se bucură de încrederea publicului şi de influenţă, iar noi suntem în debutul unei perioade electorale, prin urmare implicarea politicienilor în acest eveniment mediatico-emoţional era cât se poate de predictibilă; naturală, chiar. Şi, până la un punct, inofensivă. Au fost mesajele de condoleanţe, cu inevitabilul lor limbaj de lemn. Preşedintele Băsescu a vărsat se pare o lacrimă, din rezerva păstrată pentru astfel de evenimente. Dl Tăriceanu a anunţat zi de doliu naţional cu ocazia funeraliilor. Şi cu asta cred eu că a mers ceva prea departe.
Continue reading Funeralii nepatriarhale pentru patriarh

Pagubele produse de ţiganca Macovei, şi teoria dreptului condiţionat

Monica Macovei a castigat 13.366 euro dintr-un proces contra Romaniei la CEDO

Este primul caz in care o persoana de etnie roma este despagubita international pentru rele tratamente din partea politiei romane

Citeşti această primă parte dintr-un articol din Gândul, şi te gândeşti, ia te uită, nu ştiam că dna Macovei e de etnie romă! Trebuie să citeşti mai departe să-ţi dai seama despre ce e vorba, e un fel de jurnalism cu obstacole.
Continue reading Pagubele produse de ţiganca Macovei, şi teoria dreptului condiţionat

Un politician scos la pensie

Iată-l pe Dumitru Dincă, preşedintele Federaţiei asociaţiilor de pensionari din România, vorbind ieri, la Realitatea Zilei, despre relaţia dintre pensionari şi politică. Ţinând cont că nivelul de coerenţă al dniei sale este la fel de mare precum cel din categoria în care doreşte să intre, eu cred că dl Dincă chiar are în faţă o frumoasă carieră de politician care nu face politică.

Jurnalism voyeuristic, sau cum freacă Ziua un subiect absent

Are cineva informaţii despre ziaristul Doru Dragomir de la Ziua, sau despre altcineva din redacţia tabloidului cu pricina? Cu cât sunt mai intime e mai bine; dacă sunt picante şi/sau scandaloase e chiar perfect (dacă nu o să le înfloresc eu). Vă rog să mi le trimiteţi pe mail. Voi găsi întâi pe cineva care să le posteze pe un site anonim şi iresponsabil, iar apoi, de vreme ce au fost deja făcute publice, am să le preiau şi public eu însumi pe “Inventar…”. Ziaristică onestă şi cinstită, nu?
Continue reading Jurnalism voyeuristic, sau cum freacă Ziua un subiect absent

Daca nu-i poti convinge, zapaceste-i

Politicienii nostri nu reusesc sa se puna de acord asupra unei noi legi electorale care sa elimine sistemul de vot pe liste. De cativa ani se tot lucreaza, se negociaza, se analizeaza. Iar cand e sa se adopte, se epuizeaza. Alte legi au parte de o soarta mai norocoasa. Legea pensiilor s-a votat urgent, fara nici o dezbatere prealabila (si de ce sa n-o promulge, cand bani de la buget ea mulge ?). Cu cat se apropie viitoarele alegeri apare tot mai clara distinctia intre legile “norocoase” care trec foarte usor si cele “nenorocite” cum e cea asupra adoptarii votului uninominal. Ar fi desigur mai potrivit sa folosim termenul de “lege electorala” pentru cele din prima categorie. Continue reading Daca nu-i poti convinge, zapaceste-i

Evoluţia încrederii în Parlament, Preşedinţie, Primărie

Am profitat de ultimul Barometru de Opinie Publică al Fundaţiei Soros, ca să fac graficul de mai jos. Am luat Barometrele din arhiva Fundaţiei, acolo unde exista întrebarea “Câtă încredere aveţi în Primăria localităţii / Parlament / Preşedinţie?” am însumat procentul răspunsurilor “Mult” şi “Foarte mult”. Rezultatul îl puteţi vedea mai jos pe un grafic comparativ:
Continue reading Evoluţia încrederii în Parlament, Preşedinţie, Primărie

Terorismul islamic caricaturizează ziarele daneze

Vă amintiţi scandalul teribil declanşat de “caricaturile daneze”? O avalanşă de proteste, care au luat chiar forme violente în unele ţări islamice – autorităţile de acolo, care de altfel ţin sub control armat şi strict orice fel de pretenţie de liberalizare, le-au scăpat de sub control, zice-se, pe acestea -, totul din pricina unor desene satirice dintr-un ziar danez care aveau ca subiect Islamul. Cea mai ofensatoare dintre ele a fost identificată aceea care-l reprezenta pe profetul Muhammad cu o bombă în loc de turban; un mod brutal de a face o legătură între practicanţii religiei cu pricina şi terorism. Nu reiau aici toată controversa, trebuie spus doar că a fost efectiv un fenomen global; iar ziarul danez, presa daneză, Danemarca şi Occidentul în general s-au văzut violent criticate, din exterior şi din interior, pe motive trecând de la insultarea sensibilităţii religioase a acestor oameni, până la rasism, islamofobie, invocarea colonialismului vestic, imperialism şamd.
Continue reading Terorismul islamic caricaturizează ziarele daneze

Hey Vice, be nice!

Preşedintele american a fost nevoit, din pricina unor investigaţii medicale, să predea puterea adjunctului său, Dick Cheney. Înainte să facă asta, dl Bush a avut grijă să semneze un ordin executiv prin care să interzică tortura în centrele de detenţie speciale. Oricum, vicepreşedintele n-a avut puterea decât vreme de patru ore, dar o precauţie suplimentară nu strică.

Liste pentru hahalere, cu dl Nicolicea

Ieri noapte, au fost invitaţi la emisiunea “1 şi 1” a Realităţii TV, un politician PSD, dl Nicolicea, membru în Comisia pentru legile electorale, şi un politician PD, dl Berceanu, fost membru în aceeaşi comisie, pentru a se dezbate cine anume blochează votul uninominal. Ca şi cum e loc de confuzie. Dl Nicolicea a zburdat toată emisiunea, şi a spus tot felul de prostii pe ton savant. Cum nimeni din studio nu l-a contrazis (dl Berceanu a avut câteva tentative timide, moderatorii nimic); o să demontez eu falsurile prezentate de reprezentantul PSD. Continue reading Liste pentru hahalere, cu dl Nicolicea