Progresul politic se face cu tehnocraţi

Într-un comentarii la articolul anterior, apropo de diferenţa dintre fostul şi actualul ministru al Agriculturii, Păcală mă întreabă două lucruri, pe care le rezum aici:

1. De ce nu se fac guverne doar din tehnocraţi? Ce rol au oamenii politici? Putem avea un preşedinte ales care numeşte apoi tehnocraţi în guvern?
2. Dl Remeş este doar un exemplu de ministru politic incapabil (în comentariu termenul e mai dur), avem multe cazuri asemănătoare în guvernele anterioare. Care e explicaţia?

Sunt două întrebări foarte pertinente, aşa că am să reiau în acest articol răspunsul care l-am dat acolo.
Continue reading Progresul politic se face cu tehnocraţi

Motorul progresului merge cu palincă

Mă refer la ştirea că România a reuşit să evite clauza de salvgardare în domeniul Agriculturii datorită progreselor care s-au înregistrat în punerea în funcţiune a agenţiei de plăţi şi intervenţie în domeniul agricol. Este un succes incontestabil al noului ministru al Agriculturii, dl Ciolos. Cum de a ajuns dl Ciolos să ocupe acest post? Păi, de bună seamă pentru că s-a eliberat, în urma demisiei predecesorului său. Şi de ce a plecat / a fost îndepărtat dl Remes din postul de ministru? Oare pentru că era de o incompetenţă evidentă (vezi episodul cu preţul pâinii) ? Nu. Atunci să fie pentru că ajunsesem sub mandatul său în situaţia de a avea activată această clauză? Nu, nici asta. Dl ministru Remeş a plecat doar pentru că a acceptat o mită de caltaboşi şi palincă (şi altele). Şi că a avut ghinionul (dar şi prostia) să se lase filmat. Subiectul suculent (de prune) a fost servit cu mare plăcere de mass-media, iar efectul a fost îndepărtarea dlui Remeş şi numirea unui tehnocrat din minister în postul rămas liber. Şi un progres evident în activitatea ministerului.

[Pymm are un articol legat de modul în care sunt judecaţi demnitarii de public şi de presă.]

Atenţie! urmează o ştire inventată despre un comunicat PNL

Cică, ne informează Hotnews, PNL ar fi emis un comunicat în care spune, nici mai mult nici mai puţin, că toate informaţiile Hotnews sunt ştiri inventate. Din această dilemă nu putem ieşi, am scris, pentru că nu e clar dacă ştirea Hotnews despre comunicat este la rândul ei o invenţie. Dar poate că şi ştirea “Inventarului…” despre ştirea Hotnews despre comunicatul PNL este tot o invenţie. Puteţi ieşi deci din acest cerc vicios urmând întrebarea retorică a lui Chico, “pe cine o să crezi, pe mine (Birou de presă) sau proprii tăi ochi?”

Biroul de presă al PNL este împuternicit să precizeze că toate informaţiile difuzate de agenţia de presă Hotnews sunt simple ştiri inventate, menite să manipuleze opinia publică.

A devenit o practică a acestei agenţii citarea unor aşa-zise surse anonime pentru difuzarea unor dezinformări şi speculaţii în locul ştirilor autentice.

Dacă informaţiile ar fi adevărate şi nu ar fi vorba decât de ştiri fabricate, agenţia de presă Hotnews ar fi citat persoanele care le-au pus în circulaţie.

Având în vedere minciunile şi speculaţiile difuzate astfel, este clar că agenţia de presă Hotnews acţionează într-un mod penibil şi descalificant pentru întreaga media românească. (Biroul de presă PNL, ştire Hotnews)

Pornind de la al doilea pasaj putem să deducem că indignarea Biroului are ca ţintă informaţia din acest articol care spune, citând surse anonime, că ministrul Orban ar fi sprijinit de Dinu Patriciu, în timp ce premierul i-ar fi cerut demisia. Două observaţii, nu ştiu cât de deontologică este publicarea unor informaţii bazate doar pe “surse” nenumite, aceasta e o chestiune în care se poate pronunţa cu autoritate colega de blog Ioana Avădani. În ce mă priveşte, fiind limpede că în acest fel se pot face foarte uşor dezinformări (de ziarist, sau chiar de surse), privesc mereu cu suspiciune şi nu-mi bazez analizele pe astfel de informaţii; cele publicate de Hotnews nu fac excepţie. Însă asta e o practică foarte larg răspândită în presa noastră, dar şi în dezbaterea publică purtată de politicieni – comunicatul PNL e hilar din acest punct de vedere.

Şi din altele. Textul arată ca şi cum ar fi fost scris şi emis la mare furie (mă întreb, oare de ce?). Asta explică poate de ce uită să precizeze la ce informaţii oferite de Hotnews face referire, preferând în schimb să le condamne la grămadă, ceea ce face acuzaţia să apară neserioasă. Tocmai citisem că s-a adoptat Bugetul Asigurărilor Sociale, o fi adevărat, o fi invenţie?…

Cazul Păcuraru sau cum se poate urmări penal un ministru senator

Dl Păcuraru, membru în Guvern şi senator, este suspectat de încălcarea legii penale printr-un act făcut în calitatea sa de demintar: ar fi intervenit pentru ca anumite companii de stat să acorde contracte unei firme aparţinând fiului său. Conform Constituţiei şi legii răspunderii ministeriale, procurorii DNA au solicitat preşedintelui statului avizarea începerii urmăririi penale împotriva sa. Procesul a fost blocat vreme de trei luni printr-un OUG care desfiinţa Comisia prezidenţială de avizare. Ordonanţa a fost desfiinţată la rândul ei printr-o decizie a Curţii Constituţionale. Deşi, odată cu publicarea zilele trecute a deciziei, preşedintele are dreptul acesta, dl Băsescu nu a avizat încă urmărirea penală. Între timp, dl Păcuraru a solicitat Senatului să intervină, iar colegii săi au dat curs cererii sale, solicitând DNA documentele pe baza căror a cerut preşedinţiei avizarea urmăririi penale. Nu e clar, însă, care e motivul şi, cu atât mai puţin, care e temeiul legal pentru această solicitare.
Continue reading Cazul Păcuraru sau cum se poate urmări penal un ministru senator

Moş Crăciun vine alunecând pe gheaţă

E sezonul. De exemplu, am citit ştirea asta:

Un calugar de la Manastirea Curtea de Arges a ajuns la spital, marti, dupa ce s-a rasturnat cu ATV-ul pe Drumul National 73, intre Curtea de Arges si Campulung Muscel, relateaza NewsIn. Potrivit autoritatilor locale, cauza accidentului a fost neadaptarea vitezei la conditiile de drum, mai ales ca soseaua era acoperita cu gheata.(Hotnews)

Şi am văzut imediat imaginea cu moşul cu barbă albă şi haină roşie, călărind ATV-ul şi strigând vesel: “Ho, ho, ho!” Faptul că moşul avea 32 de ani, barba şi haina (probabil) neagre sunt lipsite de importanţă, iar ştirea nu zice unde se ducea, sau dacă avea un sac cu cadouri priponit în spatele saniei cu patru roţi.

Altă ştire, alt Moş Crăciun şi altă boacănă:

Un elicopter ce-l transporta pe Mos Craciun la o petrecere pentru copii a fost atacat cu focuri de arma de traficantii de droguri din Rio de Janeiro, informeaza Reuters. Potrivit informatiilor, se pare ca traficantii au confundat aparatul cu un elicopter al politiei. (Hotnews)

Aşa păţeşte Moşu’ dacă renunţă la Rudolf &co. Pe de altă parte atacatorii o să-şi primească şi ei răsplata de Crăciun, să vedem noi cine le mai pune anul ăsta dozele de cocaină în şosetuţe!

În fine, tot pe gheaţă a alunecat (Ho, ho, ho!) şi moş Orban, ocazie cu care Gramo şi apoi ziarele au primit drept cadou un articol bun de pus pe prima pagină.

PNŢCD şi Bogdan Olteanu atacă în apărarea preşedintelui Băsescu

V-am mai spus, e o largă conspiraţie pro-Băsescu, la care participă inclusiv auto-proclamaţii adversari ai preşedintelui în exerciţiu. Şi ştiţi cum se spune, faptul că eşti paranoic nu înseamnă că nu te urmăreşte cineva.
Continue reading PNŢCD şi Bogdan Olteanu atacă în apărarea preşedintelui Băsescu

Sistemul de vot APD. Doar o problema constitutionala ?

Problema listelor nationale a sistemului de vot din legea pentru care guvernul si-a asumat raspunderea este mult mai grava decat pare si nu va putea fi corectata dintr-o trasatura de condei, asa cum lasa sa se inteleaga sustinatorii acestui sistem. Iata de ce.

Continue reading Sistemul de vot APD. Doar o problema constitutionala ?

Bilete de papagal. Cristian Pîrvulescu

Haide să stabilim de la bun început care e problema, la ce mă refer şi la ce nu, ca să scap de bruiajul prezidenţial în această privinţă. Nu mă refer la chestiunea aceea că dl Pîrvulescu n-ar trebui să vorbească pentru că soţia e angajată la guvern. E o acuzaţie fără noimă, un atac nejustificat şi josnic. Nu mă refer neapărat la acuzaţia de “cârdăşie” a dlui Pîrvulescu cu guvernul pentru promovarea unei legi capcană care să poată fi ulterior desfiinţată. La extrema cealaltă, aceasta este o acuzaţie foarte gravă, care trebuie să fie argumentată temeinic; până una alta nu avem decât neclarităţi şi inconsecvenţe. În fine, dl Băsescu ar trebui să acuze de “cârdăşie” şi membrii PD care au ştiut, ba chiar au sprijinit şi au votat “capcana” aceea, fără să zică un cuvinţel. Ar face bine să tacă şi de data asta, căci altfel am bilete şi pentru ei.
Continue reading Bilete de papagal. Cristian Pîrvulescu

"Uninominalul" guvernului e într-o situaţie mixtă

Curtea Constituţională a admis ambele contestaţii formulate de preşedinte, şi a trimis înapoi parlamentului legea electorală bazată pe proiectul APD, care fusese asumată de guvern.

1. Ce a fost declarat neconstituţional?

  a) Listele naţionale – la care se recurge dacă partidul a câştigat în alegeri dreptul la mai multe mandate decât numărul candidaţilor propuşi de el, într-o circumscripţie sau la nivel naţional (în practică, dacă câştigă local sau naţional peste 50% din voturi). Dând dreptate preşedintelui, Curtea a considerat că prevederea aceasta încalcă prevederile constituţionale privind alegerea directă a celor două Camere.

  b) Definiţia alegerilor anticipatefaptul că legea defineşte anticipatele drept alegeri care se desfăşoară (şi) la reorganizarea administrativ-teritorială a ţării, o modalitate inexistentă în constituţie care defineşte (singurele) moduri de încetare a mandatului unui parlamentar.
Continue reading "Uninominalul" guvernului e într-o situaţie mixtă