Bilete de papagal. Mircea Geoană

Ştiţi, dacă chestiunea reformei sistemului politic nu ar avea o asemenea importanţă, epopeea în formă continuată a reformării legii electorale ar putea să stârnească hohote grozave de râs; e un fel de “Alice în ţara min(ci)unilor” cu Mircea Geoană pe post de pălărier nebun. Mih a scris două articole sub titlul “Uninominalul nostru e mai bun decât al lor”, taxând minciunile spuse în apărarea unui anumit proiect de lege. Dar ironia colegului meu de blog a mers doar până la un punct; punct de care preşedintele PSD a trecut fluierând : noua tactică cu care reforma este îngropată s-ar putea pune sub titlul “Uninominalul lor e mai bun decât al nostru”. (Cu corecţia că uninominalul nu e uninominal, şi nu e deloc clar care este şi dacă este.) Căci PSD, prin vocea preşedintelui său, respinge acum vehement adoptarea propriului sistem de vot uninominal majoritar cu două tururi de scrutin! Răspunzându-i preşedintelui Băsescu dl Geoană îl acuză de blocarea acestui vot pentru votul PD din comisie, dar şi pentru “inventarea” unui referendum pentru introducerea lui(!). După care adaugă :
Continue reading Bilete de papagal. Mircea Geoană

Mihai Voicu preda matematici neconstitutionale

Eram nerabdator sa aflu care sunt “principiile matematice” propovaduite de Bogdan Olteanu care vor fi folosite de liberali pentru corectarea aspectelor neconstitutionale din proiectul de lege electorala. Curiozitatea îmi era motivata de convingerea ca corectarea legii nu se poate face doar printr-o adaugire sau suprimare banala ci presupune schimbarea ei în profunzime. Astazi am aflat în sfârsit din Evenimentul zilei (via blogul lui Doc) cum stau lucrurile. Si va propun sa le analizam împreuna aceste “principii matematice” care – dupa cum va veti putea convinge – se bazeaza pe reducerea la absurd a gândirii celora care le emit si fac legi cu ele. Sa vedem detaliile :

Continue reading Mihai Voicu preda matematici neconstitutionale

Pe scurt

Poate că e o glumă; nu ştiu: citesc în Evenimentul Zilei“PNL vrea eliminarea listei suplimentare din legea votului uninominal şi scăderea numărului de parlamentari, dacă o formaţiune depăşeşte 50%.” Spuneţi şi voi, râdeam împreună cu Mih de confuzia în care se află preşedintele Camerei (penelistul Olteanu) când separă votul de distribuţia mandatelor şi spune că aceasta din urmă se face după principii matematice. Eh, se pare că nu-i de glumă, e de principiu băgat în lege.

Sigur, legea astfel formulată, pe lângă că e aberantă, este flagrant neconstituţională. Nu m-ar mira ca asta să fie noua tactică de temporizare: o suită de versiuni neconstituţionale ale legii, pe care (vaaai) parlamentarii să nu le poată corecta în timp util. De altfel, am citit că de punerea legii în acord cu decizia CCR se ocupă comisiile juridice nu cea de cod electoral, asta deşi practic, ţinând cont de decizia Curţii, corecţia presupune modificarea sistemului de vot. (corecţie ulterioară : aici am călcat într-o confuzie; am completat mai jos despre ce e vorba : am sărit peste virgulă şi am interpretat ca şi cum partidul peste 50% i se scad parlamentarii în exces, de fapt scade numărul total al parlamentarilor)
Continue reading Pe scurt

Bilete de papagal. Renate Weber

Iată temă de studiu pentru colegii care se ocupă (şi) de modul în care comunică politicienii noştri. Un exemplu de text vag şi plin de afirmaţii de autoritate – adică afirmaţii pentru al căror adevăr nu avem decât cuvântul, “autoritatea” celui care le spune, căci sunt făcute astfel încât să nu poată fi probate independent. În paranteză am pus, sub formă de întrebări, informaţiile care lipsesc din text şi în lipsa cărora afirmaţiile nu au nicio greutate:

Renate Weber“Mi s-a intamplat in ultimele saptamani sa discut cu diversi deputati din PE [cine anume?] din cam toate grupurile politice despre Romania si am constatat ca cei mai multi nu stiu mai nimic decat ca e o tara care a intrat un Uniune acum un an. Cei cu care am vorbit eu erau cu totii OK cu acest lucru, credeau sincer ca Romania trebuia sa devina membra a UE. In acelasi timp ceea ce stiau cel mai mult [aici autoarea pare să contrazică ce spunea mai sus] era ceea ce se discutase la nivelul Comisiei Europene, sau ceea ce aflasera din ziarele din tarile lor, o imagine mai ales de stat in care justitia nu functioneaza, dar prin justitie intelegand exclusiv combaterea coruptiei. A fost interesant sa constat de fiecare data ca in realitate ei nu aveau informatii serioase [adică? aveau infomaţii greşite? exemple?] si de la sursa [cine anume e această “sursă”?] despre Romania si temele astea (cu foarte putine exceptii) preluand mai degraba ideile vanturate de presa[exemple?]. Cand am intrat in amanunte[care ar fi acestea?] au ramas pe ganduri si nu prea s-au simtit confortabil [au declarat asta, sau inconfortul s-a manifestat altfel?] cu standardele duble pe care le-au impus. [exemple?]
(Renate Weber, europarlamentar PNL, “Suntem cei mai corupti?”)

Continue reading Bilete de papagal. Renate Weber

Politicul face crize legate de economie

Partidul Social Democrat, prin vocea presedintelui(sic!) Mircea Geoana si-a facut cunoscute publicului larg opiniile despre “evoluţiile economice din România ultimelor săptămâni”. In mare ele suna cam asa:

Mircea Geoana
“Răspunsul pe care BNR şi Guvernul Tăriceanu l-au dat zilele acestea la acestă criză poate fi catalogat ca un răspuns palid în comparaţie cu reacţia băncilor naţionale şi a autoritatilor din celelalte state afectate de criză.”
(Mircea Geoană, declaraţie 23 ianuarie)

Liderul social-democrat vine si cu o serie de propuneri adresate BNR si guvernului pentru a iesi din aceasta “criza”. Propunerile adresate guvernului ar suna cam asa:
Continue reading Politicul face crize legate de economie

Despre dizolvarea parlamentului, constituţia comunistă şi …uite ce ne zâmbeşte!

Inaugurez astăzi categoria “Ce cauţi, mă, în blogul nostru?”. Între alte date privind traficul de aici le am şi cele privind expresiile (“keywords”) căutate pe Google de la care s-a ajuns apoi în paginile blogului. Unele sunt în tematica acestui blog, pot doar să sper că autorii au aflat de aici ceva ce să-i ajute sau să-i intereseze. Iar dacă n-au aflat întocmai ce căutau, atunci încerc să completez în aceste articole. În alte cazuri se ajunge la paginile Inventarului… căutându-se cu totul altceva, sau chiar lucruri pe care nu mi-ar fi trecut prin minte că cineva le poate căuta.
Continue reading Despre dizolvarea parlamentului, constituţia comunistă şi …uite ce ne zâmbeşte!

Bilete de papagal. Adrian Năstase

Dl Năstase descoperă din când în când că are un set de opinii şi un vocabular mult mai bogat decât îl crede în stare presa; presă care, spre marea lui iritare, nu-l îmbogăţeşte de obicei decât cu chinezării de contrabandă şi cu mătuşi. În momentele respective, fostul premier are calitatea social-democrată, modernă şi europeană de a stârni interesul sau chiar hohotele de râs ale unei autobaze; din păcate nu ştiu dacă îl putem credita şi cu francheţe. Nu de alta, dar versiunea aceasta a lui Adrian Năstase nu spune doar altfel decât versiunea cealaltă, ci spune şi altceva.
Continue reading Bilete de papagal. Adrian Năstase

Rolul ambiguu al presedintelui

Dupa câteva zile de gândire premierul s-a hotarât sa sesizeze Curtea Constitutionala în legatura cu refuzul presedintelui de-a o numi pe Norica Nicolai în postul de ministru al justitiei. Ca de obicei va urma o decizie a Curtii urmata dupa câteva zile de motivatia ei. Decizia va fi din nou dezbatuta si comentata iar motivatia va fi analizata pâna la ultima virgula. Ne-am obisnuit deja cu acest lucru, ne-am obisnuit într-atât, încât uitam sa ne întrebam cum se face ca în ultimii ani am devenit campionii europeni ai dezbaterilor constitutionale, si aceasta dupa o lunga perioada în care n-am prea dat cine stie ce importanta brosurii cu pricina. Pentru a gasi raspunsul corect trebuie sa observam ca marea majoritate a întrebarilor adresate onoratei Curti Constitutionale au avut ca subiect presedintele si rolul sau. Presedintele Basescu a fost astfel acuzat de nenumarate si diverse încalcari ale Constitutiei : ba a criticat guvernul, ba a programat referendum, ba a refuzat sa numeasca ministri, ba n-a pastrat “echidistanta” fata de partide, etc, etc.
Continue reading Rolul ambiguu al presedintelui

Reforma electorală fără fond, sau de ce are nevoie APD de lecitină

Situaţia în care se află APD îmi aminteşte de un banc, în care doi mari casanova ajunşi la vârsta senectuţii se laudă cu cuceririle lor amoroase din tinereţe: “Mai ştii când eram noi tineri şi mergeam cu fetele la Cinema… şi le invitam apoi la o prăjitură… şi la o plimbare.”, “Daaa… şi parcă le mai făceam încă ceva, da’ nu-mi mai amintesc ce…”

Asociaţia Pro DemocraţiaAPD are meritul incontestabil de a fi fost, cu ani în urmă, cea mai viguroasă şi coerentă organizaţie a societăţii civile în susţinerea reformării sistemului de vot. Însă, pe măsură ce anii au trecut, deşi au rămas la fel de ataşaţi de imaginea lor de reformişti în domeniul electoral, conducerea Asociaţiei pare efectiv să fi uitat ce anume însemna termenul. Nu-şi mai aminteşte ce voia să fie, în esenţa ei, această reformă. Imaginea e tot acolo, APD continuă să se zbată pentru ceva numit “reformă”, dar termenul a fost golit de conţinut.

Continue reading Reforma electorală fără fond, sau de ce are nevoie APD de lecitină

Ministrul Blocării Justiţiei îşi continuă mandatul

Întâi au încercat să blocheze avizul prezidenţial dat pentru cei opt miniştri din drumul său spre Parchet. Pe baza unui articol existent în legea 115 ministerul Justiţiei şi-a descoperit alte prerogative inexistente acolo, şi le-a interpretat în contradicţie cu Constituţia şi cu legea în cauză. Cum era prea gogonată, au renunţat la tertipul acesta şi au trimis avizele mai departe către procurori. Dar la mandat n-au renunţat. Cel puţin pentru patru dintre cei opt s-a descoperit altă şmecherie, bazată pe faptul că sunt şi parlamentari. Mai precis, ministrul Meleşcanu (care, întâmplător, e şi senator) şi-a întrebat colegii de acolo dacă nu cumva se pot lega de chestiunea asta.
Continue reading Ministrul Blocării Justiţiei îşi continuă mandatul