De ce se teme presedintele.

Articolase de gâga, lalaieli, flecareala de taverna ! Asa  caracteriza Cornel Nistorescu  acum câteva saptamâni scrierile ziaristilor care tocmai plecasera de buna voie sau siliti chiar de el de la Cotidianul.   În locul lor dl. Nistorescu planuia o noua  “presa dedicata cetateanului iar nu maharilor si politicienilor”. De care pâna si cel mai tare politician si mahar sa nu scape nevatamat :

“Traian Basescu chiar are de ce se teme de o presa facuta cu seriozitate.”

Stimati ceateteni, lasati la o parte flecarelile de taverna si cumparati Cotidianul de astazi ! Veti putea citi o analiza despre alegerile prezidentiale care va este dedicata personal de Liviu Ioan Stoiciu, editorialist. 

La început explicatia, adica cum vine treaba cu alegerile astea :

“La mijloc e totuşi alegerea unui personaj-cheie în fruntea ţării, care ar putea schimba faţa României (funcţia de preşedinte de ţară la români e cea mai mare scofală, mai ales de când Traian Băsescu a demonstrat, la limita Constituţiei, că poate fi şi „jucător”, nu doar un „preşedinte pasiv”; ce înseamnă „jucător”: să încerci să controlezi totul şi să-ţi impui propria voinţă, cu orice preţ, autoritar, conform intereselor personale şi de partid sau de clan pe care le ai, dând de gustul puterii; adică preşedintele ţării se poate amesteca în orice crede de cuviinţă, el poate fi cel ce dă ordin în administraţia ţării, în Guvern sau în Consiliile Locale, impunând un premier de paie, şi tot el poate da peste cap mass-media critice la adresa sa, făcând totul să o decredibilizeze; că despre serviciile secrete şi justiţie – DNA – esenţiale într-un stat modern – cine nu ştie că ele stau la cheremul preşedintelui-jucător Băsescu?).”

  pe urma, tineti-va bine,  analiza propriu-zisa :

“Dacă e să ascultăm profeţiile neaoşe, Băsescu va dispărea din prim-plan după aceste alegeri prezidenţiale – şi în sfârşit România va intra în normal.” 

Nu ma îndoiesc ca dl. Stoiciu si-a  scris editorialul pentru care e platit cu seriozitate. Dar aceasta nu este  suficient pentru a împiedica cititorul sa izbucneasca în râs când îl parcurge. Desigur ca Traian Basescu are de ce se teme de o presa facuta serios. Scandalul Ridzi este cel mai bun exemplu. În fata unor dovezi clare împotriva ex-ministrei tineretului rezultate dintr-o investigatie de presa, presedintele a reactionat  dând vina pe mogulii din presa si televiziuni  aflati în razboi cu el. O reactie prosteasca fiindca chiar în lipsa unei prese serioase orice cetatean întelege ca o scena de lemn nu poate sa coste cât un apartament la cheie. 

 

În schimb, o profetie neaosa de-a mea spune ca scrieri de genul celei a dlui Stoiciu, nu fac decât sa credibilizeze teza prezidentiala oferindu-i lui Traian Basescu un argument de campanie electorala pe care stie   sa-l exploateze foarte bine. În plus, în caz ca le citeste, îi provoaca hahaitul obisnuit.