Soarta moțiunii ar putea fi decisă de … o prostie. Ce surpriză.

Am scris mai de mult un articol în care arătam de ce e dificil să fii analist politic în România. De ce capacitatea de predicție a evoluțiilor de pe scena politică autohtonă este atât de limitată. Argumentul de acolo era foarte simplu, și într-atât de ușor de exemplificat: în bună parte din număr și din timp politicienii noștri sunt idioți.

E timpul să adaug un alt exemplu, desfășurat azi. Opoziția depune o moțiune de cenzură. Guvernul e în mare dificultate, rezultatul se joacă la câteva voturi. Iar apoi un lider al opoziției se duce la tribună și le spune celor de la grupul minorităților:

”Romania a fost si este neinchipuit de generoasa atunci cand acorda oricarui reprezentant de minoritate etnica dreptul de a reprezenta intreaga natiune romana ca parlamentar.”
(Crin Antonescu, președintele PNL)

Liderul minorităților declară ulterior că discursul a fost ”halucinant” în această privință, reprezentanții grupului parlamentar susțin că vor vota împotriva moțiunii. Sunt 17 deputați, în condițiile în care opoziția ar fi avut nevoie de 2-3 voturi ca să treacă moțiunea. Sigur, la ora asta nu știu rezultatul, dar asta nu schimbă cu nimic faptul că, dacă pică moțiunea, e foarte posibil să pice în condițiile în care, în lipsa acestui discurs, cu sprijinul unor deputați de la minorități, ar fi putut trece…