Strategic, schizofrenic și în stare bună

Citesc rezumatul conferinței de presă pe care dl Vosganian o susține, apropo de situația Oltchim. De acolo e și titlul. Dl Vosganian spune că Oltchim e într-o situație schizofrenică fiind și înglodat în datorii și ipotecat. Acum, eu n-aș avea probleme cu folosirea comparațiilor și metaforelor, oricât de colorate, pentru a descrie o situație – din contră, chiar. Problema e în ce măsură metafora respectivă chiar dezvăluie un fapt, nu e doar dovada unei lipse de proprietăți a termenilor. Nu văd ce semnificație dă dl ministru termenului ”schizofrenic” pentru a descrie situația financiară a combinatului. Nu, nu combinatul a dat dovadă de pierdere masivă de rațiune, ci cei care au decis că el poate fi scos din gaura financiară folosind exact aceleași metode care l-au adus acolo. Mai precis, invocând caracterul ”strategic”, au angajat cheltuieli mai multe, mai mari, fără vreun fundament economic. Aia a fost nebunia.

Dl Vosganian mai face două greșeli și atunci când spune că achiziționarea Arpechim e principala problemă a combinatului. O dată pentru că face o confuzie între boală și simptom – între logica anti-economică în care a funcționat combinatul și unul din efectele ei. Apoi, e o inexactitate în enunț: Oltchim nu a achiziționat Arpechimul, ci doar secția de piroliză de acolo. Dar au existat ”soluții” oferite în dezbaterea publică pentru problema Oltchim care includeau achiziționarea întregii rafinării de la Pitești. Or, dacă Oltchim a reușit să se înece financiar doar cu o bucată din Arpechim, vă puteți imagina ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi încercat să-l înghită pe tot.

Acestea fiind spuse, dl ministru descoperă exact ce am descris aici. E o descoperire practică însă, mă tem, una foarte superficială dacă rezumă ”problema” Oltchim la un singur contract. Repet, Oltchim a fost îngropat de o optică irațională (schizofrenică, dacă vreți) – și anume că un agent economic, declarat eventual ”strategic”, poate fi scos pe termen nedefinit de sub influența legilor economice. E ca și cum am spune că dacă un avion este foarte, foarte special pentru țara asta atunci există o cale de a anula special pentru el legea gravitației. Asta a fost sursa problemelor, firul nedespicat al chestiunii – restul, contractul cu Petrom pentru achiziția secției de piroliză, contractul cu Electrica sau CFR Marfă, toate astea au fost consecințe, efecte.