Senatul a adoptat înjurătura deputatului Bot la adresa Mișcării Populare

”Senatorii au adoptat miercuri un proiect de lege care prevede ca partidele politice nou infiintate nu pot prelua sigla sau denumirea unor asociatii sau fundatii. Initiatorul proiectului de lege,deputatul PNL, Ocatvian Bot sustine se elimina astfel “confuzia din randul electoratului, nepermitand unui partid preluarea capitalului de imagine al unei asociatii sau fundatii, constituite cu scopuri si obiective nepolitice’.”
(Revista 22)

Nici nu știu cum să comentez așa ceva, e ca un fel de farsă absurdă. Să încep prin a lăsa la o parte contextul, la care o să revin, să discut legea pe fond. Fondul e jalnic. Pentru început, prevederea este, în efect, inaplicabilă. Premisa discuției este că asociația/fundația ar fi de acord cu înființarea unui astfel de partid – căci altfel ar putea bloca oricum înființarea lui, fără ajutorul prevederii adoptate. (Ca paranteză, premisa asta distruge argumentația inițiatorului, dar despre asta mai jos.) Or, dacă o fundație ar intenționa să înființeze ulterior și un partid asociat atunci ar putea ocoli fără probleme restricția legală nou introdusă: pur și simplu ar înregistra un nume și o siglă în acte și ar folosi alt nume și altă siglă pentru prezentarea publică. Legea nu interzice și nu văd cum ar putea interzice așa ceva. Și de ce ar interzice de fapt un astfel de scenariu, argumentația oferită de susținători fiind evident o prostie?

Păi, nu e doar o prostie ci și-o minciună. Deputatul inițiator a recunoscut de fapt public că a depus proiectul pentru a bloca constituirea Partidului Mișcarea Populară din fundația cu același nume, deci nicio legătură cu poveștile prezentate în expunerea de motive. Or, ceea ce face actul de ieri din Senat să fie un monument de absurd este că partidul cu pricina s-a înființat deja. Și pentru acest scop legea e literă moartă, căci nu se poate aplica în trecut. S-a discutat, dezbătut și votat o prevedere fără noimă, fără aplicabilitate de interes general, fără aplicabilitate nici măcar în interesul particular, partizan, abuziv și anti-liberal declarat de inițiator.

În locul dlui Tomac, președintele partidului Mișcarea Populară, eu aș depune în mod demonstrativ o inițiativă legală care să prevadă că actele semnate de parlamentarul care a inițiat proiectul de mai sus sunt nule de drept dacă numele nu este trecut în ele sub forma ”Octavian Bot (imbecil)”. Nu de alta, aș argumenta, dar ca să nu existe confuzie în rândul electoratului din colegiul 8 (deputați) din București apropo de cât îl duce capul pe reprezentantul lor.

O ultimă notă. Inițiative legislative scandaloase sau doar ridicole sunt depuse des, mult prea des decât aș putea comenta. Am ales să o comentez pe asta din două motive. Prima, inițiativa a fost susținută de președintele PNL, șeful Senatului și posibil viitor președinte al statului. Nu e doar producția intelectuală stelară a acestui deputat anonim de București. De asemenea, după cum puteți citi legea a fost adoptată de Senat(!). Turma a primit consemnul de vot și a votat, mă întreb câți senatori din arcul puterii s-au abținut măcar, din respect față de sine, să-și înregistreze votul personal pe o asemenea aberație. Al doilea motiv este că legea asta e folosită ca să lovească un adversar politic (și nu mă refer la președintele PMP) dar, în această privință, la modul strict retoric. E o înjurătură dar nu mai mult, la adresa unui demnitar, exprimată sub forma unei legi. E echivalentul unei arderi în efigie… hm, dar noi am mai văzut asta, ba chiar cu aceeași actori. Proiectul de revizuire al Constituției are aceeași ”calitate”, am mai scris despre asta: neputând să mai dea în Traian Băsescu, proiectul distruge instituția președinției dar, vai, o dată cu asta și echilibre instituționale fundamentale pentru o democrație. Or, proiectul respectiv, întârziat momentan de chestiunea pragului de validare a referendumului, își continuă cursul în parlament. Adoptarea lui ar fi o o chestiune infinit mai gravă decât prostioara inutilă a deputatului Bot.