Alba neagra cu OUG-urile pentru ASF. O nouă minciună sfruntată a premierului Ponta

Să recapitulăm: DNA a început urmărirea penală într-un dosar legat de ASF, Autoritatea de Supraveghere Financiară. Instituția creată de guvernul Ponta în urmă cu un an, și dedicată liderului liberal Rușanu, a reușit să se facă remarcată printr-o acumulare rară de nepotism, și, mai nou, prin dosare penale răsunătoare. Se pare că supraveghetorii financiari au mare nevoie de supraveghere penală. Dar asta e o paranteză.

Între altele (și sunt atât de multe!), procurorii acuză un episod în care unul din inculpați, Marian Mîrzac, a determinat eliminarea din conducerea ASF a unui vicepreședinte, George Daniel Tudor, cu care era în conflict. Iar dl Mîrzac avea sprijinitori sus-puși și bine bazați financiar. Prin urmare, dorința lui a fost pusă în practică printr-o Ordonanță de Urgență adoptată în guvern, genul de act cu dedicație: una din prevederi reducea numărul membrilor Consiliului ASF, astfel încât să fie necesară re-numirea lor de către parlament, ocazie cu care indezirabilul domn Tudor urma să-și piardă mandatul. Ceea ce s-a și întâmplat, de altfel.

Acum Victor Ponta pretinde că OUG-ul s-a dat la cererea experților FMI și Comisiei Europene, contrazicând DNA (și evidența sus-menționată), cum că ar fi fost dat cu dedicație. E posibil să mintă atât de flagrant premierul? Da, desigur – de parcă nu l-am cunoaște deja! Dar minciuna asta e una foarte ingenioasă, căci ipochimenul are deja o experiență considerabilă în această privință. Ei bine, da, experții FMI și ai CE au cerut reducerea membrilor Consiliului ASF, parte a altor recomandări privind Autoritatea condusă de dl Rușanu, care începuse să funcționeze cu stângul. Reducerea asta a fost implementată de guvernul Ponta, printr-un OUG. Și-atunci? Care e păcăleala? Simplu, e vorba de alt OUG! Victor Ponta se scuză cu OUG 55/2013, în care, între altele, a redus numărul membrilor consiliului, de la 17 la 11, și a introdus noi criterii pentru numiri și altele. Dl Tudor a fost numit și în acest Consiliu. Or, DNA se referă la OUG 94/2013, care a redus numărul membrilor de la 11 la 9, Parlamentul a numit un nou Consiliu – a treia oară, în mai puțin de un an! – și dl Tudor a zburat din schemă. Cum voia inculpatul Mîrzac, de altfel, și dna Chițoiu (director în ASF și soție de ministru de resort).

Mai mult, pe calea păcălelii, schema mincinoasă cu ”FMI și CE ne-au cerut asta” a fost pusă în practică și atunci – așa cum se petrece mai nou cu acciza pe carburant. Problema dlui Ponta – vorba vine, că premierul efectiv n-are probleme sau rușine să fie prins cu minciuna – e că DNA are înregistrări în care inculpații explică exact schema și de ce a fost pusă în practică:

”MIRZAC MARIAN: Ma, da. Am vrut sa te sun, dar nu stiam daca e bine sa te sun. Da, am vorbit cu el [Dan Radu Rușanu, n.m.]. A fost acolo, a semnat [OUG 94] s-a plecat mai departe, la Justitie, sa ia avizu si sa… ma rog, totu-i in regula pana acuma si mi-a mai zis o chestie care mi s-a parut destul de interesanta si bine facuta: faptul ca au trimis deja, in acelasi timp, si adresa catre Comisia Europeana in care au scris ce masuri au intreprins..
CHITOIU LAURA: Ihi-ihi! Ca sa-i linisteasca si pe aia.
MIRZAC MARIAN: Evident. Una, ca sa-i linisteasca si pe-aia si doi: ca sa creeze deja o stare ca ”Trebuie facuta ca uite le-am scris la aia [CE, FMI n.m.] ca am facut-o. Nu mai ne jucam de-a alba-neagra, ca daca le-am spus la aia c-am facut-o si iara o frecati pe-aicea si o ametiti, iese mult mai urat decat a iesit pana acuma! ” stii?
CHITOIU LAURA: Ihi. A, o idee buna, cine-o fi avut ideea?”

(Stenograma unei convorbiri din 15 octombrie, conform DNA. Sublinierea îmi aparține.)

Da, bună ideea: dacă nu poți să-i convingi, zăpăcește-i cu minciuni – ca mod de guvernare.

6 thoughts on “Alba neagra cu OUG-urile pentru ASF. O nouă minciună sfruntată a premierului Ponta”

  1. Doc, ne poti ajuta sa lamurim problema cu OUG pt schimbarea codurilor? Ponta si Norica Nicolai spun ca ar fi fost neconstitutional, Zegrean a spus ca nu e neconstitutional. Daca ai timp, te rog sa scrii un articol sau sa explici in cateva cuvinte de ce ar fi sau n-ar fi constitutional.
    Multumesc anticipat.

  2. Norica Nicolai confunda ordonantele de urgenta cu cele simple, pur si simplu. Mi se pare incredibil ca la un moment dat s-a pus problema numirii ei la Ministerul Justitiei in conditiile in care nu cunoaste nici macar constitutia. Nu stiu exact ce motiv a oferit V. Ponta pentru afirmatie, in cazul lui pot specula despre ce e vorba: minte. Premierul nu poate deschide gura, aproape, fara sa minta.

    Nu vad niciun motiv pentru care un OUG de modificare a Codurilor ar fi neconstitutional. Sunt insa impotriva folosirii instrumentului, din principiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *