Victor Ponta minte, din nou

“Astăzi m-am interesat. Ştirea apărută înţeleg că nu era corectă. Nu a fost declarată ordonanţa [OUG 77/2013] neconstituţională, ci ceva ce s-a adăugat în legea de aprobare, un articol sau două articole care s-au adăugat la legea de aprobare la ordonanţă, aşa încât efectele ordonanţei rămân”
(Victor Ponta)

Având studii și experiență juridică, și fost ministru pentru relația cu parlamentul, mă îndoiesc că premierul ar putea face cu bună credință o eroare în acest caz. Există o jurisprudență impresionantă a Curții în direcția asta: la controlul anterior (intrării în vigoare) al unei legi de aprobare a unei Ordonanțe de Urgență, Curtea verifică automat și constituționalitatea OUG-ului la care se referă legea. Or, dacă citim comunicatul Curții, temeiul admiterii sesizării de neconstituționalitate este încălcarea articolului 115 (6) din Legea fundamentală, care stabilește domeniile în care e interzisă adoptarea unei Ordonanțe de Urgență. E limpede, prin urmare, că decizia Curții privește OUG 77 în sine, nu legea ei de aprobare.

Sigur, decizia va fi publicată la un moment dat în Monitorul Oficial și lucrurile vor deveni oficiale, însă clare sunt de pe-acum. La fel cum e clar că există o tendință îngrijorătoare a premierului de a încerca să ocolească cenzura arbitrului constituțional.

3 thoughts on “Victor Ponta minte, din nou”

  1. Eu m-am obisnuit sa citesc toate declaratiile d-lui Ponta pe dos. Iau orice afirmatie a personajului si o neg, pentru a afla cam ce crede de fapt.

  2. @phane – strategia descrisa este destul de periculoasa. Asa cum am mai spus si in trecut, premierul are momente, rare ce-i drept, de sinceritate involuntara. Adica il ia gura pe dinainte si spune ce gandeste in loc sa treaca prin filtrul uzual. Un fel de in vino veritas, posibil cand se trezeste prea de dimineata sau il ia prin surprindere vreo intrebare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *